Uw Suunto Ambit3 Peak geeft twee indicatoren om de behoefte om na een training te herstellen te volgen: hersteltijd en herstelstatus.
Hersteltijd is een schatting in uren over hoe lang uw lichaam nodig heeft om na een training te herstellen. De tijd is zowel gebaseerd op de duur en intensiteit van de trainingssessie, als uw algemene vermoeidheid.
Hersteltijd wordt over alle soorten trainingen opgeteld. U bouwt dus hersteltijd op door zowel lange trainingssessies met een lage intensiteit als door trainingen met een hoge intensiteit.
De tijd wordt over alle trainingssessies opgebouwd. Als u opnieuw traint voordat de tijd is verlopen, wordt de nieuw opgebouwde tijd aan de resterende tijd van uw vorige trainingssessie toegevoegd.
Het aantal uren dat u voor een bepaalde trainingssessie hebt opgebouwd, wordt aan het einde van de sessie in het overzicht weergegeven.
Het aantal uur aan hersteltijd dat u nog over hebt, wordt weergegeven in een activiteitenoverzicht (zie Activiteiten volgen).
Omdat de hersteltijd slechts een schatting is, wordt het aantal opgebouwde uren geleidelijk afgeteld, ongeacht uw fitheidsniveau of andere persoonlijke factoren. Indien u een erg goede conditie hebt, kan het zijn dat u sneller herstelt dan geschat. Aan de andere kant is het ook mogelijk, wanneer u bijvoorbeeld de griep hebt, dat het langer dan de geschatte tijd duurt om te herstellen.
Om een nauwkeurigere indicatie van uw werkelijke herstelstatus te verkrijgen, raden wij u aan om een van de hersteltests te gebruiken (zie Herstelstatus).
Herstelstatus geeft de hoeveelheid stress op uw autonoom zenuwstelsel weer. Hoe minder stress u hebt, hoe beter u bent hersteld. Kennis over uw herstelstatus helpt u om uw training te optimaliseren en overtraining of blessures te voorkomen.
U kunt uw herstelstatus met de snelle hersteltest of slaaphersteltest controleren, aangedreven door Firstbeat. Voor de tests is een Bluetooth-compatibele hartslagsensor vereist die de variabiliteit van de hartslag (R-R interval) opmeet, zoals een Suunto Smart Sensor.
Het resultaat van uw herstelstatus wordt op een schaal van 0-100% aangegeven, zoals in de tabel hieronder wordt uitgelegd.
Resultaat | Uitleg |
---|---|
81-100 | Volledig hersteld. OK om op de erg zware intensiteit te trainen. |
51-80 | Hersteld. OK om op zware intensiteit te trainen. |
21-50 | Aan het herstellen. Lichte training. |
0-20 | Niet hersteld. Rust om te herstellen. |
Waarden onder de 50% die over een aantal aaneensluitende dagen worden gemeten, zijn een indicatie voor een verhoogde behoefte om te rusten.
Zowel de slaaptest als de snelle test dienen te worden gekalibreerd om nauwkeurige resultaten te kunnen geven.
De kalibratietesten bepalen wat 'volledig hersteld' voor uw lichaam betekent. Bij elke kalibratietest stelt uw horloge de resultatenschaal van de test bij zodat deze overeenstemt met uw unieke variabiliteit van uw hartslag.
U dient voor beide tests drie kalibratietests uit te voeren. Deze worden uitgevoerd wanneer u geen opgebouwde hersteltijd hebt. U voelt zich tijdens deze kalibratietests best ook geheel hersteld en niet ziek of gestrest.
Tijdens de kalibratieperiode is het mogelijk dat de resultaten hoger of lager dan verwacht zijn. Deze resultaten worden, totdat de kalibratie voltooid is, als uw geschatte herstelstatus op uw horloge weergegeven.
Zodra u de kalibratie hebt afgerond, wordt het laatste resultaat weergegeven wanneer u logboek in plaats van hersteltijd invoert.
De snelle hersteltest, met behulp van Firstbeat, is een andere manier om uw herstelstatus te meten. De slaaphersteltest is een nauwkeurigere methode om uw herstelstatus te meten. Voor een aantal personen kan het moeilijk zijn om s' nachts een hartslagsensor te dragen.
De snelle hersteltest duurt maar een paar minuten. Voor de beste resultaten kunt u het beste gaan liggen, blijft u ontspannen en beweegt u zich tijdens de test niet.
We raden u aan om de test 's ochtends na het ontwaken uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat u elke dag vergelijkbare resultaten krijgt.
U dient drie testen uit te voeren terwijl u zich goed uitgerust voelt en geen opgebouwde hersteltijd hebt om het testalgoritme te kalibreren.
De kalibratietests hoeven niet op volgorde te worden uitgevoerd, maar er moet tenminste 12 uur tussen zitten.
Tijdens deze kalibratieperiode is het mogelijk dat de resultaten hoger of lager dan verwacht zijn. Deze resultaten worden, totdat de kalibratie voltooid is, als uw geschatte herstelstatus op uw horloge weergegeven.
Om een snelle hersteltest uit te voeren:
Wanneer de test is voltooid, bladert u met
en door de resultaten.Indien de laagste hartslag tijdens de test onder de rusthartslag ligt, die in Movescount is bepaald, wordt uw rusthartslag geüpdatet de volgende keer dat u met Movescount synchroniseert.
De resultaten van deze test hebben geen invloed op uw opgebouwde hersteltijd.
De slaaphersteltest, aangedreven door Firstbeat, geeft een betrouwbare indicator van uw herstelstatus na een nachtrust.
U dient drie testen uit te voeren terwijl u zich goed uitgerust voelt en geen opgebouwde hersteltijd hebt om het testalgoritme te kalibreren.
De kalibratietest hoeft niet op volgorde te worden uitgevoerd.
Tijdens de kalibratieperiode is het mogelijk dat de resultaten hoger of lager dan verwacht zijn. Deze resultaten worden, totdat de kalibratie voltooid is, als uw geschatte herstelstatus op uw horloge weergegeven.
Om een slaaphersteltest uit te voeren:
Wanneer de test geëindigd is, bladert u met
en door de resultaten.De slaaphersteltest heeft tenminste twee uur met goede hartslaggegevens nodig om resultaten te leveren. De resultaten van deze test hebben geen invloed op uw opgebouwde hersteltijd.